Fără categorie

Cum şi-a dat baronul Bădălău lege ca să ajungă la şefia Curţii de Conturi

Baronul de Giurgiu Niculae Bădălău, reținut de procurorii DNA pentru că i-ar fi promis unui primar o șpagă de 170.000 de euro, a fost promovat de PSD în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi în 2020. Pentru a obține sinecura dorită, Bădălău a modificat o lege strict în interes personal.

Povestea începe în 2017. Pe atunci, Niculae Bădălău era mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea în PSD. Baronul de Giurgiu pusese ochii pe funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, după pensionarea lui Nicolae Văcăroiu. Însă nu-l ajutau studiile. Articolul 47 din Legea de funcţionare a Curţii de Conturi (94/1992) impunea la acel moment „studii superioare economice sau juridice“. Cum Niculae Bădălău e de profesie inginer, n-ar fi putut ajunge şef al Curţii de Conturi. Ce face un parlamentar PSD când legea nu-i dă voie să ocupe un post călduţ la stat? Modifică legea, astfel încât să poată obţine sinecura dorită.

Prin urmare, Bădălău a depus personal un amendament la lege, astfel încât a mai adăugat o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”. El fiind inginer. Amendamentul cu dedicaţie a fost adoptat cu majoritate de voturi, în condițiile în care PSD deţinea controlul în Parlament. Aşadar, legea care-l oprea pe Bădălău să ajungă preşedintele Curţii de Conturi a fost modificată chiar de Bădălău pentru Bădălău.
La acea vreme, Liviu Dragnea a vrut să evite un nou scandal şi s-a opus ca Niculae Bădălău, omul său de încredre, să ajungă preşedintele Curţii de Conturi. Mutarea a eşuat, dar legea a rămas modificată în sensul dorit de baronul de Giurgiu. Astfel, trei ani mai târziu, inginerul Niculae Bădălău a profitat din plin de legea pe care a schimbat-o pentru sine în 2017 şi a obţinut un post de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, unde încasa lunar 5.000 de euro.

„Ficăţel“, condamnat pentru grâul furat

În 1988, Bădălău a fost condamnat pentru că a furat patru saci cu grâu. „Profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de Recepţie Malu Spart, a sustras 4 saci cu grâu pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru, vânzându-i acestuia cu suma de 1.200 lei”, se arată în decizia instanţei. Liderul PSD a primit la acea vreme o pedeapsă de un an de închisoare, pe care, cu şansă, n-a mai executat-o. Nicolae Ceauşescu, cu ocazia aniversării a 70 de ani, a amnistiat toate condamnarăile mai mici de 10 ani. Bădălău apucase totuşi să stea două săptămâni în arest. Nicolae Bădălău este poreclit baronul-Ficăţel, din cauza unui dosar penal penal în care este acuzat că a luat şpagă carne de pui cu scopul să o ofere, mai departe, mită în campania electorală. Dosarul trenează de 10 ani.

Donează prin paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului Zachmann.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *