Interviu

Un an de când PNL s-a lepădat de Cîțu. Ce spune fostul premier despre ruperea coaliției cu USR, guvernul PSD-PNL și lupta pentru Cotroceni

Florin Cîțu a intrat în PNL pe fundal de muzică rock și a ieșit pe acorduri PSD. Apoi, liberalii au lepădat tricoul de metal, au scuipat de trei ori în sân și au îmbrăcat uniforma militară, pe diferite mărimi: unii au devenit soldați credincioși noului șef. Cei mai mulți și-au dat singuri comanda culcat! Puțini au mai rămas drepți. Calendarul premierului Ciucă indică: AMR două luni în fruntea Guvernului. Cine îi va înfige baioneta în spate? De ce ar mai păstra liberalii în fruntea partidului un general fără muniție electorală? A răspuns, din proprie experiență, Florin Cîțu. Cele mai importante declarații oferite de fostul prim-ministru în emisiunea Insider politic, difuzată în fiecare sâmbătă, începând cu ora 12.00, de Prima TV.

Insider politic: Regretați că l-ați dat afară din Guvern pe Stelian Ion, ministrul Justiției de la USR? Așa ați pierdut puterea.
Florin Cîțu: Nu. Atunci am luat o decizie pentru că de partea cealaltă era o sfidare a modului în care conduceam acel guvern. Am un alt regret. Am un regret că, după ce şi-au făcut jocul – s-au dus lângă AUR, ceea ce nu credeam niciodată, au votat moţiunea PSD, iar nu credeam niciodată – m-am dus tot la ei să facem coaliţia şi cel care astăzi nu mai este în USR a spus ”Nu”, domnul Cioloş, ceea ce îmi ridică multe semne de întrebare şi ar trebui să îşi ridice multe semne de întrebare.

Se face rotativa?
Această coaliție, în ultimul an, a făcut la fel de mult rău românilor cât a făcut și guvernarea lui Liviu Dragnea.

Din această coaliție face parte și partidul dvs.
Da. PNL trebuie să se întrebe: cât timp mai susține o coaliție care e deja împotriva românilor? A trecut un an și dacă tragem linie avem: inflație mai mare, dobânzi mai mari și mai multe, taxe mai mari, creșetere economică mai mică.

Vă poziționați împotriva propriului partid.
Noi, în PNL, trebuie să ne întrebăm dacă mai susținem o coaliție care are efecte novice pentru poporul român. Cât de prost merg lucrurile dacă românii o duc mai prost decât în pandemie?

O să propuneți ieșirea PNL de la guvernare?
Eu cred că avem nevoie de această variantă, da. Să ne întoarcem către electoratul PNL. Trebuie să ne disociem de PSD și să mergem către electoratul de dreapta. USL a fost dezastru pentru PNL. Vă aduc aminte rezultatele de la alegerile din 2014 și 2016. Eu am votat împotriva coaliției cu PSD, dar am avut un singur vot. Și cu votul lui Dan Vîlceanu, două. A mai fost un lider care a votat împotriva alianței cu PSD, dar acum e în conducerea partidului: Dan Motreanu. L-am auzit pe domnul Ciolacu vorbind despre o candidatură comună la prezidențiale.

PNL să susțină candidatul PSD.
Această aroganța trebuie imediat taxată de PNL. Nu poți, nici în glumă, să spui că mergem în tandem. Trebuie să câștigăm alegerile prezidențiale.

Cine ar putea candida din partea PNL la prezidențiale?
Evident, Nicolae Ciucă, ca preşedinte al partidului imediat poate să meargă acolo. Ilie Bolojan, Emil Boc, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur. Dan Motreanu, este un alt liberal pe care aş vrea să-l văd mai mult în spaţiul public, este un liberal adevărat, poate să candideze.

Donează prin paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului Zachmann.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *