CCR a cerut, în mai multe decizii, un prag financiar pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a vrut să scoată castanele din foc și a trimis în Parlament un proiect de lege fără niciun prag. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.
După ce a zăcut trei luni în sertarele Senatului, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și-au făcut curaj. Duminică-seară, într-o întâlnire restrânsă, au decis să stabilească pragul valoric la 250.000 de lei (50.000 de euro).
Spre deosebire de epoca Dragnea, când PSD folosea lachei cu nume și prenume (Florin Iordache, Șerban Nicolae, AKM), acum răspunderea se disipează într-o formă colectivă: amendamentul a fost depus la grămadă de toți senatorii coaliției din Comisia Juridică. Prinde orbul, scoate-i ochii.
Legea trecută azi prin Senat este o copie și mai rea a celebrei OUG 13, care urma să-l scape pe Dragnea de pușcărie. Pragul din OUG 13 era fixat la 200.000. Pentru pragul ăsta ați ieșit voi în stradă în iarna lu’ 2017, dar între timp ați uitat. Practic, Dragnea nu ar mai fi făcut pușcărie conform acestei legi. Concluzia: ca orice elevi eminenți, discipolii lui Dragnea din PSD și-au întrecut maestrul.
În continuare, legea va merge la Camera Deputaților, for decizional. Miza e stabilirea pragului financiar. Cum au ajuns la 250.000 de lei? Nimeni nu știe. CCR impune ca pragul să nu fie derizoriu, deci uitați de pensia minimă, salariul minim, salariul mediu și alte propuneri vehiculate de opoziție. Și atunci la ce să ne raportăm? Eu zic să ne raportăm la salariul președintelui. Poate lua Parlamentul în derâdere cea mai înaltă funcție în stat? Doamne, ferește! Leafa brută a președintelui e de 25.000 de lei brut. Deci de 10 ori mai puțin ca pragul propus de PSD-PNL-UDMR. De ce n-ar fi acesta un prag corect?
Oricum, faptul că politiceni au scos din joben valoarea de 50.000 de euro, ne trezește suspiciuni rezonabile că aceasta este dimensiunea șpăgii pe plan local. La anul vin patru rânduri de alegeri, iar PSD, PNL și UDMR sunt dependente de baronimea locală. Fără implicarea primarilor, PSD și PNL pierd procente importante. Și, în paralel, cu relaxarea definiției de abuz în serviciu, vin și miliardele din PNRR, deci saci de bani care vor sta în pixul politicienilor.
Pe scurt, mesajul coaliției pentru cei peste 3.000 de primari pe care-i controlează e franc: cine fură sub pragul psihologic de 50.000 de euro scapă de pușcărie.
Dacă pragul de 50.000 de euro va rămâne în picioare și la Camera Deputaților, USR și Forța Dreptei vor contesta legea la CCR. Păcat! Tare aș fi vrut să ajungă proiectul în forma aceasta pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Credeți că ar îmbracă din nou geaca roșie?