Analiză

Pe cine ajută ruperea USR. Marele pericol din 2024

Foto: Facebook/ Dacian Ciolos

Marele câștigător al rupturii USR – REPER va fi PNL. Partidele conduse de Cătălin Drulă și Dacian Cioloș își vor mânca reciproc voturile, în timp ce liberalii, cu armata de primari hrănită cu banii de la Ministerul Dezvoltării, vor rămâne principala forță a dreptei. Este scenariul perfect pentru PNL, care, în perspectiva alegerilor din 2024, mai are un singur obiectiv: să vadă PSD la maximum 35%, procent care-i obligă pe social-democrați să caute aliați pentru guvernare. Astfel, relația de dependență dintre PSD și PNL se va întrupa într-o nouă guvernare comună 2024-2028, cu USR izolat în opoziție alături de AUR (la fel ca azi) și cu REPER la limita dintre supraviețuire și irelevanță.

Divorţul dintre Cioloş şi USR va fi şi un test al adevărul politic. Vom afla, în sfârşit, câtă susţinere populară are Dacian Cioloş în mod direct. La alegerile parlamentare din 2016, Cioloş n-a candidat pe listele PNL, dar a fost propunerea de premier a partidului fluturată în campania electorală. Nu vom şti niciodată câte procente ar fi obţinut PNL fără poza lui Cioloş. La alegerile europarlamentare din  2019, Cioloş şi-a dus partidul (PLUS) într-o alianţă cu USR. Nu vom şti niciodată cât ar fi obţinut PLUS candidând separat. Ar fi trecut pragul electoral de 5%? La alegerile parlamentare din 2020, PLUS a candidat din nou pe o listă comună cu USR. Întrebarea rămâne: ar fi trecut PLUS pragul electoral? În 2024, în cazul în care REPER va candida separat, vom afla răspunsul: cât a însemnat Dacian Cioloş pentru USR? Şi cât înseamnă pentru români. 

Textul integral îl găsiți pe News.ro -> https://www.news.ro/politic-intern/opinie-pe-cine-ajuta-ruperea-usr-marele-pericol-din-2024-1922400003002022060820727590

Donează prin paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului Zachmann.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *