Analiză

PNL și rotația premierului

Foto: Facebook / Guvernul României

În primul rând, declarația lui Alexandru Muraru, – că Nicolae Ciucă ar trebui să rămână premier și din mai 2023 încolo – este întoarsă pe toate fețele pentru că vine din partea fratelui ambasadorului României în SUA, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui Iohannis. Pe scurt, toată lumea vede în afirmația lui Muraru, de fapt, un mesaj al președintelui Iohannis.

Indiferent dacă a vorbit deputatul Muraru, liderul de filială PNL Muraru sau fratele ambasadorului Muraru, concluzia e aceeași: liberalii ar avea nevoie ca de aer să păstreze premierul.

2024 e an cu patru rânduri de alegeri. Probabil te-ai plictist să auzi asta. Dar banii pentru baronii locali vor sta în pixul premierului și al ministrului Dezvoltării. Binomul PSD-UDMR. Fără implicarea primarilor, adio voturi!, mai ales că lehamitea față de politicieni e tot mai mare. Deci PNL devine dependent de PSD și de UDMR.

În al doilea rând, PNL se trezește cu un lider fără putere. Nicolae Ciucă a fost ales președinte al partidului pentru că asigură accesul la resurse. Unde mai pui că PNL îl pregătește pe Ciucă pentru prezidențiale. Ce să ofere Ciucă partidului din postura de președinte al Senatului- sau din orice altă funcție, alta decât prim-ministru?

Din mai 2023, PNL se va trezi în situația de partener minoritar la guvernare, acaparat mediatic de PSD, cu robinetul de la Dezvoltare în mâna UDMR și cu un lider de partid fără experiență și fără charismă, dar presat de toată armata liberală să fie locomotivă electorală.

De partea cealaltă, Marcel Ciolacu nu-și permite să cedeze funcția de premier. Ar arăta că e un lider slab, incapabil să guverneze. Pe scurt, ar pierde imediat puterea în partid, mai ales că funcția sa e deja vânată de câțiva colegi, unii cu cruciuliță la gât, alții cu pumnale în buzunare.

Ciolacu fie preia funcția de prim-ministru, fie își convinge partidul să iasă de la guvernare cu scopul de a câștiga toate cele patru rânduri de alegeri în 2024. Varianta de a-l susține pe Ciucă nu există.

PNL poate rămâne cu funcția de premier cu o singură condiție: să refuze rotativa, deci să provoace ieșirea PSD de la guvernare. Apoi să guverneze interimar sau să forțeze anticipate. Alegerile anticipate ar putea fi o soluție pentru PNL mai ales dacă Iohannis pleacă la NATO și vor trebuie organizate alegeri prezidențiale înainte de termen. It’s complicated!

Donează prin paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului Zachmann.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *