Analiză

Portret. Cine e Marian Enache, noul președinte al CCR: lansat de Iliescu, traseist politic, dublu pensionar special, dosar la Securitate dispărut. Încasează peste 14.000 de euro lunar de la stat

Foto: ccr.ro

Ion Iliescu l-a făcut parlamentar, consilier prezidențial și ambasador în Republica Moldova. Teodor Meleșcanu l-a uns vicepreședinte în partidul său. Dan Voiculescu l-a cooptat pentru scurtă vreme în Partidul Conservator. Gabriel Oprea l-a recuperat și i-a oferit un loc eligibil pe listele UNPR la alegerile din 2012. Liviu Dragnea l-a propulsat la CCR. Iar în era Iohannis, patronul politic al guvernării PSD-PNL-UMDR, Marian Enache ajunge la apogeul carierei: președintele Curții Constituționale. Dincolo de traseism politic, Marian Enache se remarcă și prin calitatea de dublu pensionar special: ca magistrat CCR și fost deputat. De altfel, magistratul CCR Marian Enache s-a opus ca fostul deputat PSD Marian Enache să rămână fără pensie specială. Anul trecut, încasa venituri de la stat de peste 14.000 de euro lunar. A fost remunerat și pentru calitatea de revoluționar, deși la Vaslui, orașul unde a trăit schimbarea regimului politic, nu s-a tras niciun foc de armă.

Marian Enache pare un personaj desprins din filmul lui Corneliu Porumboiu: ”A fost sau n-a fost?”. Înainte de Revoluție, Marian Enache era avocat în Vaslui. A fost sau n-a fost colaborator al Securității? Nu vom afla niciodată adevărul. SRI le-a transmis cercetătorilor de la CNSAS că Marian Enache a avut dosar de rețea la Vaslui, însă dosarul nu s-a păstrat în arhivă. O explicație ar fi că pe 22 decembrie 1989, șeful Securității Iulian Vlad a dat ordin să fie arse dosarele. Așadar, în lipsa probelor, Marian Enache nu poate fi acuzat de colaborare cu securitatea.

Pe 22 decembrie, Marian Enache vorbește din balconul Prefecturii, suficient cât să ajungă în vârful noii puteri politice. Într-o declarație de avere din 2019, Marian Enache menționează o indemnizație de 11.900 de lei primită în baza Legii 341/2004, intitulată Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989. A fost sau n-a fost revoluție la Vaslui? Potrivit presei locale, în oraș nu s-a tras niciun foc de armă.

În 1990, Marian Enache ajunge deputat de Vaslui pe listele FSN și din acel moment ascensiunea sa politică nu mai poate fi oprită, indiferent dacă la putere e stânga sau dreapta. La finalul celor doi ani de mandat, Marian Enache devine consilierul președintelui Ion Iliescu pe probleme juridice. Imediat, Ion Iliescu îl trimite ambasador al României în Republica Moldova. După trei ani la Chișinău, Marian Enache se întoarce în politica națională și obține un nou mandat de parlamentar la alegerile din 1996, pe listele PDSR, partidul condus de Ion Iliescu.

În vara anului 1997, pe când PDSR se afla în opoziție, Marian Enache pleacă din partid alături de Teodor Meleșcanu și fondează Alianța pentru România (APR). Pentru trădarea lui Iliescu, e recompensat cu funcția de vicepreședinte al partidului. Însă ApR se sufocă politic și e înghițită de PNL. Marian Enache se întoarce o vreme la avocatură. În 2008, trece în tabăra lui Dan Voiculescu, pe atunci lider al Partidului Conservator, care, ulterior, avea să fie parte a USL. În 2012, Marian Enache e recrutat de generalul Gabriel Oprea și devine membru UNPR, partid desprins din PSD. La alegerile parlamentare din decembrie 2012, Enache obține al treilea mandat de deputat, de această dată pe listele UNPR. În iulie 2016, e votat de Parlament pentru un mandat de 9 ani la CCR, fiind susținut de PSD, partid condus la acea vreme de Liviu Dragnea. De sâmbătă, Marian Enache e noul președinte al CCR, urmându-i în funcție lui Valer Dorneanu, la rândul său parlamentar PSD timp de două mandate. Practic, șefia CCR a fost predată de la PSD la PSD.

În ultima declarație de avere, depusă în 2021, deci aferentă anului 2020, Marian Enache primea de la stat 14.418 euro lunar. Salariu de judecător CCR: 5.371 de euro lunar. Pensie specială ca judecător CCR: 7.432 de euro. Pensie specială ca fost parlamentar: 1.615 euro lunar. De precizat că parlamentarii și-au pierdut pensia specială la începutul anului 2021, însă legea a fost contestată la CCR. Iar CCR a decis că legea este neconstituțională. Așadar, judecătorul CCR Marian Enache s-a opus ca fostul deputat PSD Marian Enache să rămână fără pensie specială, deși conflictul de interese era vădit. Dacă Parlamentul nu va adopta o nouă lege prin care să taie privilegiile, în acord cu decizia CCR, statul va trebui să plătească din nou pensii speciale pentru foștii parlamentari. În conturi, Marian Enache a strâns până acum 197.000 de euro.

Donează prin paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului Zachmann.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *