Analiză

Sâmbăta morților, Justiția și Klaus Iohannis

Adevăratul slogan prezidențial: Pas cu pas pentru distrugerea justiției. Foto: presidency.ro

În era Dragnea, când baronul de Teleorman mutila legile justiției, rescria codul penal și înființa secția specială pentru procurori, nu era zi în care PNL să nu pomenească de Comisia de la Veneția. Absolut toți liberalii, chiar și cei vag alfabetizați, deveniseră la acea vreme experți în drept penal, constituțional, european șamd. Legenda spune că unii aleși PNL și acum mai au așchii sub unghii, de la insistența cu care zgrepțănau la ușa Comisiei de la Veneția. După arestarea lui Dragnea, toată suflarea liberală a promis desființarea secției speciale pentru magistrați de îndată ce PNL va ajunge la putere.

Timpul a trecut și PNL a ajuns la putere. Și iată-l pe ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, care desființează Secția Specială ca la radio Erevan: n-o desființează, ci o multiplică la toate Curțile de Apel din țară. Adică Dragnea x 15.

Și acum fiți atenți la câteva date ca să înțelegeți cum a funcționat sistemul.

• Pe 24 ianuarie USR sesizează Comisia de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Și PNL folosise același mecanism în epoca Dragnea. USR i-a cerut ministrului Predoiu să aștepte mai întâi avizul Comisiei de la Veneția, apoi să trimită proiectul de lege la Parlament. Doar că Predoiu a mers mai departe ignorând opoziția, exact pe modelul Dragnea.

Revenim la sesizarea USR. Analiza Comisiei de la Veneția pe legea Predoiu urmează să fie publicată în data de 19 martie. Țineți minte această dată. Practic, PNL ar fi trebuit să aștepte mai puțin de două luni ca să afle ce spun experții europeni despre desființarea Secției Speciale, în forma propusă de Predoiu. Dar timpul nu mai avea răbdare cu PNL.

• Pe 14 februarie, o zi plină de dragoste, Guvernul adoptă proiectul inițiat de Predoiu. Legea e trimisă la Parlament.

• Deja pe 28 februarie, așadar cu o rapiditate surprinzătoare, legea primește votul final în Parlament. De ce zic surprinzătoare? Spre exemplu, legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, care ar afecta foarte mulți sinecuriști și securiști angajați în instituțiile statului, a fost adoptată de Guvern pe 9 iunie 2021. Și de atunci zace în Parlament.

• Pe 2 martie, USR contestă la CCR legea Predoiu. De obicei, CCR stabilește termen de judecată după o lună, ba chiar și după 45 de zile. Acum, din nou surprinzător, CCR stabilește ca judecată să aibă loc 7 zile mai târziu. Celeritate, te ador!

• Pe 9 martie, CCR decide că legea e constituțională și o trimite la Iohannis pentru promulgare.

• Tot pe 9 martie, site-ul G4media publică un punct de vedere trimis de Comisia de la Veneția onor Guvernului României. Comisia de la Veneția recomandă Guvernului ca parchetele specializate în investigarea infracțiunilor de corupție ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători. Așadar, invers față de propunerea lui Cătălin Predoiu, care a ciuntit competențele DNA și DIICOT.

Și aici intră în schemă președintele Klaus Iohannis.

• Potrivit Constituției, președintele are la dispoziție 10 zile să promulge o lege venită de la CCR. Așadar, Iohannis putea să aștepte cu promulgarea legii exact până pe 19 martie, când Comisia de la Veneția ar fi publicat opinia despre legea Predoiu, opinie rezumată deja în punctul de vedere trimis Guvernului. Pe 19 martie, în funcție de avizul oficial al Comisiei de la Veneția, Iohannis putea promulga legea sau putea să o retrimită în Parlament spre reexaminare. Însă președintele a ignorat Comisia de la Veneția și a promulgat legea imediat – pe 11 martie, după ce vicepreședintele SUA a părăsit România.

Așadar, în urmă cu patru ani, Comisia de la Veneția era instanța supremă la care se închinau PNL și Iohannis. Acum, Comisia de la Veneția a devenit for neglijabil pentru PNL și Iohannis.

E limpede cum Guvernul, Parlamentul, CCR și Președintele României au derulat procedurile pe repede-nainte ca legea Predoiu să fie promulgată înainte de 19 martie, data la care Comisia de la Veneția urmează să desființeze, probabil, proiectul de lege.

Acum, indiferent de opinia Comisiei de la Veneția, legea e deja promulgată. Cum se spune în popor: mortul, de la groapă, nu se mai întoarce. Azi e sâmbăta morților, o bună ocazie pentru Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu și Lia Savonea să guste din coliva Justiției. Amin!

Donează prin paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului Zachmann.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *